Kavak

  • 0
Dişi kavak ağaçlarının polenleri, beyaz pamukçuklara benzer. Pamukçuklar, polenlerin rüzgarla dağıtılmasını kolaylaştırır. Bu nedenle Kuzey Amerika'da kavak ağaçlarına, "pamuk ağacı" da denir. Bahar ayında bu "pamukçuklar" alerjik insanlar için oldukça rahatsız edici olabilir.

hafif yağmurlu bir günün akşamüstünde geldiler, girdiler hayatıma çekinmeden. herşey daha güzel olacakmış. öyle söylediler. zaman da kaybetmediler hiç, kaybedecek zaman yokmuş zaten hayatım bu haliyle çok renksizmiş. dediler. renk vermeyen insanların hayatlarını yeşillendirme çalışmaları çerçevesinde ziyaret etmişler beni de. velhasılıkelam, hayatımın yaklaşık ortalarında bir yere kavak ağacı diktiler. kavak ağacını bilirim de pek sevdiğim söylenemez, yıllar önce bir buçuk saat kadar yüksek ilgi alaka gösterdikten sonra kavak ağacından alabileceğimi aldığıma kanaat getirmiştim. söyledim bunları aynen. hatta eklerken tam, kavak ağacı pamuk yapar ben başa çıkamam, diye beklemeden dinlemeden gittiler. işleri de başlarından aşkınmış zaten, bir de itiraz dinleyecek durumları yokmuş eğer bir sıkıntım varsa bir dilekçe ile büroya gitmeliymişim, uzaklaşırken söylediler bunu da. şimdi hayatımın ortasında duran bir kavak ağacı, elimdeki çakmak ve dört bir yanda kavak ağacının salgıladığı pamukçuklar var. 

Mecaz ya da metafor, ilgi veya benzetme sonucu gerçek anlamının dışında kullanılan kavram. Ad değişimi olarak da bilinir. Mecâz sanatı, anlatımı daha etkili kılmak ve söze canlılık kazandırmak amacıyla yapılır. Söze güzellik, güçlülük, canlılık, zarafet, derinlik veya genişlik verir.

ilk metaforlar anadolu topraklarına göçeli beri çok zaman geçti. ama günümüzde bile ne için kullanıldığı yazan tarafından bile bilinmeyen metaforlar kullanılagelmektedir. sadece şık bir cümle olacağı düşünüldüğü için kullanılan metaforlar her gün binlerce gencin beyninde, gereksiz elektrokimyasal tepkimeler oluşmasına yol açmaktadır. mesela yukarıdaki parçada, kavak ağacı bir zaman sonra hafif bir yaz melteminin de katkısıyla yazarın yaşadığı hafif ruh haline gönderme yapabilirdi, ama pamukçukların olaya dahil olması olayı daha komplike hale getiriyor. pamukçuklar kavak ağacının üreme sisteminin bir çıktısı olduğuna göre bunu göz önüne alarak teorimizi kurabiliriz, ya da kavak pamuğunu elindeki çakmakla yakmaya çalışan bir çocuğu. çocukluktan kurtulamamış bir insan, çocukluğunda aradığı birşeyler mi var yoksa hala çocukluğundan günümüze taşıdığı nostaljik değişkenleri sunarak bir kazanç elde edebileceğini mi sanıyor. 

Spezi -şpetsi- is a soft drink made with cola and orange soda. 
 
benim içinde çözünmeni isteyerek hata ettim, dedi kıza. karışımın başlangıcı üzerinden uzun zaman geçmemişti ancak homojen karışım niteliğinde bir ilişki istemediğini söylese de yaptıklarının söyledikleri ile paralel oldukları söylenemezdi. atomik seviyede birleşmenin gerçekleşmediği karışımlarda, çeşitli yöntemlerle iki bileşeni birbirinden ayırmak mümkündür. işte burda olan da damıtma işlemine benziyordu, kız kendini ufak parçalar halinde çıkarda karışımın içinden. süreç boyunca hem çocuk azaldığının, hem de kız derlenip toplandığının farkındaydı belki, ama yaşamak başka birşeydi. kar zarar hesaplarına girilmedi, her ikisinin de bir parçası damıtma işlemi sonucunda kayıp hanesine yazıldı. azala azala öğreneceklerdi birşeyleri.
 

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder