Villa dei Misteri

Villa dei Misteri

  • 0
Cannes film festivalinin gözde isimlerinden xavier dolan'ın mommy isimli filmini izlemiştim geçtiğimiz sene. Film boyunca sıkıştırılmış, basık bir ekranda izlediğimiz hikaye, bir kaç kere fondaki müzik ile birlikte genişlemiş ve hem hikaye hem de izleyenlerin içi ferahlamıştı. 
Sorrento'dan, amalfi'ye doğru dolambaçlı yollardan otobüs ile ilerlerken bir yerden sonra içimde basık bir ruh hali gezinmeye başladı. Bir buçuk saat olmuştu, yollardaki trafik yoğunluğu ve insanların yavaş hareketleri istanbul'dan yaşayan herhangi birini delirtecek seviyedeydi. İşte o anda kulaklığımdan gelen nordic giants sesi imdadıma yetişti. Gitmeden bir gün önce edindiğim son albümlerinden, rapture isimli parça çaldığında hissettiklerim, xavier dolan'ın filminde ekranın genişlediği anlarda hissettiklerimle tamamen aynıydı.
 
Ve işte vaadedilen topraklar da görünmüştü..

Yarının gölgesi hayatının üstündeki koyuluğunu arttırırken, geçmişten kalma suretlerin silikleştiğini göreceksin hiç unutmayacağını düşündüklerinin bile.. Hafızanı tetikleyen duyguları hissetmez olacaksın, süper gücün olarak gördüğün uzaklardan koku alma yeteneğini bile kaybetmeye başladığını farkedeceksin ve ancak işte o zaman erken alzheimer şüphesi ile hastaneye koşacaksın sen de..

Bir evin bodrum katında, bir yandan tanrılardan özür dilerken çünkü o mevsimki adağını geciktirmişti, bir yandan da ortalığı saran toz bulutunu solumamak için ağzını kapatıyordu.. Dışardan çığlıklar yükselirken, tanrıların kimilerini cezalandırma konusunda neden bu kadar elibol olup da başkalarını devamlı es geçtiğini düşünmeye ve onlara sinirlenmeye başladı. Neden, neden, neden.. Son düşünceleri içerisinde bu kelime o kadar çok geçiyordu ki, şimdiye kadar sorgulamadığı herşey karşısındaydı ve o taşlaşıyordu. Düzeni şimdiye kadar sorgulamadığı için mi, yoksa şimdi sorgulamaya başladığı için mi?

Taş olmak deyimi, pompei'nin insanlarını arkasına almış türkçe'nin içinde saklı bir mona lisa gibi keh keh sırıtıyor bizlere.. Bu, deniz sezonunun da yaklaşması ile yediklerine dikkat edip, sporunu eksik etmeyen bir plaza kadını mı yaklaşan yoksa annesine el kaldıran bir ergen kafanın detone sesi mi geliyor uzaklardan? 


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder