Filmdir film

  • 1

Nineteen Eighty-Four (1984)
Yönetmen: Michael Radford
Yazar: Michael Radford, George Orwell
Oyuncular: John Hurt, Richard Burton, Suzanna Hamilton
Ülke: UK
Imdb puanı : 7.1/10
Benim puanım : 6/10
Distopya hikayelerini, hem sinema hem de edebiyat alanında olmak üzere radarım açık takip etmeye çalışırım. umutsuzluğun, sefaletin at koşturduğu, toz toprak içindeki hikayeler ilgimi celbediyor. daha fazlasını okuyup/izleyip bir liste çıkaracak kıvama geldiğimde buralardan da paylaşırım bütün dünya ile.
benim nezdimde distopya segmentinin ağa babalarından birisi de george orwell'in bindokuzyüzseksendört'üdür. ignorance is strength. ismi ne konursa konsun, iktidarın kara deliğine düşen, sürekli baskı sürekli savaş düşüncesini şiar edinen insanlardan kurulu yönetimin getireceklerinin tasvir hikayesi. bana otoriter rejimin resmini çizebilir misin corç?
lakin her güzel hikayenin filme uyarlanması gerekmiyor ki. gerekse bile aynı güzelliği sunmayabiliyor işte. ahan da şekila-da olduğu gibi. madem bindokuzyüzseksendört yılına geldik çekelim bağalım şu filmi demişler herhal yapımcı tayfası, yumurta kapıya dayanana kadar da çalışmayınca yönetmenle senarist, içinde eksik parçalar barındıran bu film çıkmış ortaya. ben derim ki filmi, kitabı okumadan izleme hatasına düşerseniz, o da nesi bir osuruk sesi etkisi yaratır üstünüzde sade. ayağınızı ona göre denk alın.


Zombieland (2009)
Yönetmen: Ruben Fleischer
Yazar: Rhett Reese, Paul Wernick
Oyuncular: Woody Harrelson, Jesse Eisenberg, Emma Stone, Abigail Breslin, Bill Murray
Ülke: UK
Imdb puanı : 8/10
Benim puanım : 7/10
yukarıdan devam gibi oku: onun yerine sırf jesse eisenberg'in the squid and the whale'deki ergen triplerinin takipçisi olabilir. /*ben bu çocuğu michael cera ile karıştırıyorum hep içten içe, ikisi tek bir kişi sanıyorum, nick and norah's playlistte oynuyodu bu imdb'ye niye yazmamışlar diye şaşırıyorum, garip şeyler.*/ bu yetmediyse küçük sanşaynımız abigail breslin ne hale gelmiş bakabilir. hatta bunun üstüne bill murray özleminizi giderebilirsiniz, filmin en güzel zaman aralığında. bunların hepsi zombieland'de, üstüne slow moşın zombi öldürme sahnelerinde woody harrelson'ın kovboy tripleri de gaza getirici amma velakin tam olmamış gibi yer yer gülümsetse de zombieland. bir de columbus rulez.


Shaun of the Dead (2004)
Yönetmen: Edgar Wright
Yazar: Simon Pegg, Edgar Wright
Oyuncular: Simon Pegg, Kate Ashfield, Nick Frost, Dylan Moran, Lucy Davis
Ülke: UK
Imdb puanı : 8/10
Benim puanım : 9/10
yine yukardan devam gibi: işte asıl gelmek istediğim noktaya iki film üzerinden atlayıp gelebildim. /*sevinç çığlıkları*/ zombieland'ın bir iki level daha üstü olanı, belki ilham kaynağı shaun of the dead derim ben ama siz kendiniz de izleyip farkı görün. simon pegg, edgar wright ikilisini daha sonraki zamanların filmi hot fuzz ile ilk olarak izlemiştim ki gayet eğlenceliydi. burda da yine nick frost'u da yanlarına alıp süper bir zombi filmi yapmışlar. zombilik külliyatı üzerine pek fazla bilgim olmasa da sevdim. filmdeki ingiliz havası had safhada ki severim kendilerini guy ritchie'den felan. en çok da ed karakterinde nick frost'un umursamazlıkları ilen bardaki don't stop me now fontlu bölümü.
haydin selametle.

1 yorum :

  1. bir stepford wayfı bir plezıntvil ailesi olmak istemekteyim ben de bu sıra, distopya denince bunlar sardı dörtbinyanımı.

    YanıtlaSil