Örgü Tarihine Kısa Bir Bakış

  • 0

Akşamleyin televizyon izleyerekten ıhlamurumuzu yudumlarkene ailecek, masanin üstünde bir dergi gözüme ilişti. alize örgü iplerine ait -örmeye deger- örgü kataloguydu bu. bir hışımla karıştırmaya başladım. velakin pek kendime uygun bisey bulamadım a dostlar, hep bayanlara yönelik ürünler :(((
derken agzimdan gayriihtiyari bi ören bayan vardi noldu ona sorusu döküldü ortaya. artik satmiyor mu ki diyerekten de devam ettirdim yüzeyselliğimi. ama işte anne ya bu terslemiyor insanı, güzelce açıklamaya koyuldu.
meğersem ören bayan dantel örgüsü için kullanılan ipleri üretmekle ün yapmış bir marka imiş, hala da çogu yerde bulunuyormuş. ben genelde annemin, ananemin felan elinde yün örgüler gördüğümden ören bayanı öldü sanmışım, ölmeden mezara koymuşum.
yün örgü konusuna gelince, bu konuda piyasada nako, alize... markaları söz sahibiymiş. eskiden kartopu örgü ipleri çok kullanılırmış hanimlar arasında ama artık pek ortalarda bulunmuyormuş. ha bir de anchor, örgü ipi piyasasina girmiş -ortalığı dağıtmış- yenice ama bizim oralarda pek bulunmuyormuş. bundandır annem istanbuldan iç anadoluya ithal edicek bi tomar yünü.

yün candır, sıcak tutar.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder