Hergün Bir Şarkı Adeta #16

  • 0
bazı şarkıcılarla aramda bir mesafe var, dinlersem sevmeyeceğimi düşündüğüm için denememişim hiç dinlemeyi. kafamda kurduğum, bu adamı dinleyen -ya da dinleyebilecek- tipler şunlar, demek ki bana gelmez düşüncesinden hareket eden bir işleyişin sonuçları bunlar hep. neyse ki dizi/film müziği kavramı, ya da sevdiğim/saygı duyduğum bir insanın o müzik türünü dinlemesi, sınırlı görüşümü genişletebiliyor. 

nick cave de bir şekilde hiç dinlemediğim garip bir adamcağızdı, ta ki peaky blinders'ı izleyinceye kadar, hoş blinders sonrasında bir elin parmağını geçmeyecek şarkısını dinlemişimdir ama bebek adımlarıyla da olsa ilerleme bir harika dostum.

Hergün Bir Şarkı Adeta #15

  • 0
Güzel müzik, kalbe giden yolda durup da gözleme yediğimiz, arabanın bagajında taşıdığımız karpuzu kesip yediğimiz çamlık alanlar gibi..

Zamanın Halleri

zamanla birşeyler yoluna giriyor. hayatta güzel şeyler de oluyor dercesine, gülümsüyor. bir gülümseyince geçmişin hayaletleriyle donup kaldığım bu zaman kütlesi erimeye başlıyor. uzaklardan yaklaşan bu gülümseme, bir kuşa mı, uçağa mı ait henüz tanımlanamıyor.. 

beklemedeyim merkez. tamam.

Hergün Bir Şarkı Adeta #14

  • 0
alt-J isimli grubun daha önceden bir kaç şarkısını dinlediğimi hatırlıyorum ama vidyolarını dikkatli izlemediysem demek ki, daha önceden farketmemiş olmamın etkisi beğenme katsayıma yansıdı. yukarıdaki güzel şarkının güzel vidyosu da, raphael'in school of athens'ının bir çeşit reprodüksiyonu, izlemeye değer..

Dersim'in Dağları

  • 0
Seni beklerken nasıl başlasam bilemedim, hayata nasıl devam etsem, neresinden tutsam... Ben de en yakındaki çay bahçesine oturdum, bir çay söyledim, inmeyen uçakları izledim, beni izleyen amcayla göz göze gelmemeye çalıştım. Hayatı minimal düzeyde devam ettireyim derken bir nevi minimalist yaşam koçu oldum kendime. Sen hala gelmeyince, sahi niye gelmedin ki hiç bir insan bu kadar bekletilmemeli, bir çay daha söyledim..

Dört bir yandaki ucube kalekolların tehditi altında yaşamaya çalışan insanların kendi kahramanlarını bile yaratmaya hakkı yok, ancak bizim dayattığımız hayatta kalma kurallarına bağlı kalarak devam edebilirler. Avmler olmadan, sıcak denizlere inmeden yaşayamazlar. Sanıyorsunuz. Peki siz yanılıyorsunuz desem..


Bitki örtüsü gibi sardılar dört bir yanımı albayım, içimde ne var ne yoksa aldılar..

Hergün Bir Şarkı Adeta #13

  • 0
karmadan kaçabileceğimi sanmam, yağmur altında ıslandığımda günahlarımdan arındığımı sanmam kadar ahmakçaymış. ahmak ıslatan dedikleri de bu mu olsa gerek? bugünün şarkısı, dönüp dolaşıp kendini hala başladığı noktada bulanlara...

Hergün Bir Şarkı Adeta #12

  • 0
o eski indie lerden eser yok şimdi. diyorsan sen de, indie denen türün bu kadar formülize edilmediği zamanlardan gelen iron and wine ile dönüp bir geriye bakmak gerek bazen. geriye bakarken, geçmişinin bilinç (serbest çağrışım, slaven bilinç) tarafından kötü hatıralardan arındırılmış, yer yer yumuşatılmış bir versiyonunu göreceksin sakın şaşırma..

Hergün Bir Şarkı Adeta #11

  • 0
djent ismiyle anılan, progresif metalin yeni altın çocuğu kıvamındaki türe taktığım şu günlerde, bu türe dahil edilebilecek Prashant Aswani isimli hintli kardeşimizin güzel eseri bugünki ruh sandviçim.

djent hakkında daha fazla bilgi almak için google'da djent yazarak arama yapabilir, bu türe adım atmak isterseniz de Tosin Abasi önderliğindeki Animals As Leaders'ın şarkılarıyla türe sağlam bir giriş yapabilirsiniz..
Eşitlik, Adalet ve Daha Fazlası.. Az Sonra...

Eşitlik, Adalet ve Daha Fazlası.. Az Sonra...

  • 0
salary cap, kapitalist insanın konu elindeki ürünü pazarlama olduğunda ne kadar adaletli olabileceğinin bir göstergesi. en azından bana öyle geliyor. detaylarına girmeden kısaca değinmek gerekirse salary cap denilen nane, amerikan ulusal basketbol ligindeki katılımcı takımlar arasındaki rekabeti en üst düzeyde tutabilmek ve takımların mücadele gücünü olabildiğince birbirine yaklaştırmak için konulmuş finansal bir limitleme mekanizması. aynı organizasyonda benzer motivasyonla konulmuş buna benzer bir çok kural daha var. 

kapitalist insanın konu ürün pazarlaması olduğunda yaptıkları göz alıcı. yine benzer konuda, başrolünde genç ve olgun kızların sevgilisi gael garcia bernal'in oynadığı No isimli filmde de dikta hükümetinin düşürülmesine yönelik Şili'de yapılacak bir referandumda sol muhalefet yanında yer alan bir reklamcının referanduma nasıl etki ettiği anlatılıyor. 

peki yeni bin yılda daha adaletli, daha eşit bir haya sürebilmek için, gelecek kutsal kitabın dünya üzerindeki hayatı tanrıların izlediği bir reality show olarak mı yansıtması gerekiyor?

Hergün Bir Şarkı Adeta #10

  • 0
bugünki şarkı, bir david lynch filminden kopup gelmişe benziyor. se delan, atmosferik müzikleri ile özellikle karanlık ortamlarda enteresan etkiler yaratabiliyor. bu sene ilk albümleri the fall ile gecelerimizi ziyaret eden ikilinin daha fazla şarkısını dinlemek isterseniz, burdan yakın..

Newton vs. Elma

Üç kişilik bir masa. masanın ortasında bir fesleğen. rüzgar masanın dışa bakan yüzünden esiyor. fesleğen kokusu. masada bir adam. karşısında bir kadın. üçüncü koltukta çantaları, yüzyüze bakıyoruz şunun şurasında. der gibi.  birbirlerine bakıyorlar. adam birşeylerden bahsediyor. güzel şeyler. mesela elma diyor, newton diyor. sanırım adam mühendis. anlamsız gelebilecek iki nokta arasında  anlamlı bağlantı kurabiliyor. matematiksel zeka mı denir buna. neyse artık o. bütün cümlelerin sonuna tek nok nokta koyuyor. çünkü net. bir kararsızlığa yer yok dünyasında. veya belirsizliğe. nefes almak istemiyor. soru duymak veya heyecanlanmak. arka masadan gelen gülüşme sesleri. hep de arka masadan mı gelir gülüşme sesleri arkadaş. neyse gülüşme sesleri ne canlandırır insanın içinde iyilik güzellik ne olacak. vay dersin ne güzel ne mutlu insanlık geleceğe umutla bakıyor dersin. ama yok bakalım adamımızın aklından geçenlere ben hiç mutlu olabilecek miyim. şimdi derler ki adama mutlu olmak öyle düşünelecek birşey mi anı yaşa. ama hesaplı olmak planlı olmak lazım. mutlu olacağı anı planlayan insanlar var şu dünyada. peki mutluluğa yetişemediklerinde ne oluyor bu insanlara. bir düşünmek gerek. çok da düşünmemek gerek.

Hergün Bir Şarkı Adeta #9

  • 0
yaz başından beridir aralıklarla izlemeye devam ettiğim Trigun maratonu bu gün itibariyle sona erdi. bugünün şarkısı da, animedeki iyiniyet kumkumamız vash'ın akıl hocası rem'in en sevdiği şarkı. tam dinleyip çeşit çeşit hayallere dalmalık...

Gözlerim Kapalı İzliyorum Seni

Havada, ayrılığın melteminin estiği sıcak bir yaz akşamında, denize inen bir yokuşun hemen başındaki restoranda yemekler yenilmiş, çaylar içiliyor. Kışın şömine tv'yi gösteren led televizyonlarda, mevsim yaz olunca denize bırakılmış karpuz portreleri bir bir geçiyor.  İki kişilik bir masada, bir kadın ve gözlerini ayırmadan onu izleyen bir adam dünya üzerindeki varlıklarını devam ettiriyorlar. 
Adam, yeteri kadar gözlerini kırpmadan izlerse, kadının gözlerinden geçerek beyni üzerinde bir izdüşüm oluşturacağını düşünüyor. Böylece kaçınılmaz ayrılık vakti geldiğinde ve eve gidip gözlerini yumduğunda yine kadını görebilecek. Ayrılık dediğimiz de abartılmasın, ertesi gün iş çıkışında karşılaşacakları vakte kadar. Bakalım türk dizisinden çıkmışa benzeyen karakterimiz gerçek insanların arasındaki varolma savaşında başarılı olabilecek mi?

Hergün Bir Şarkı Adeta #8

  • 0
Dünya üzerinde hala wishbone ash gibi, amacı insanoğlunun gitar solosu ihtiyacını karşılamak olan bir grubun var olduğunu bilmek güzel, tavsiye edilen başlangıç albümü 1972 tarihli argus..
Dağların Kıyıya Paralel Uzandığı Şehir, Atina #2

Dağların Kıyıya Paralel Uzandığı Şehir, Atina #2

  • 0
Merdivenleri ağır ağır çıkacağım zamanlara var daha, ben hala üçerli beşerli indiğim merdivenleri, anahtarı unuttuğum için ikişerli çıkma evresindeyim hayatın..
Giyecek konusunda pek değil ama, yiyecek konusunda pazarda dolaşmak, birşeyler almak her zaman hoşuma gitmiştir. Sağolsunlar pazarcılar federasyonu da genelde yaşadığım yerlerin yakınlarına kurdular tezgahlarını. Sanırım onlar da bana karşı boş değil.. Son üç - dört yıldır pazar günüm pazartesi olarak sabitlendi, mevsim de yaz olunca kesmece karpuzumu almadan eve gelmiyorum pazartesi günleri. Bu da böyle bir anım olsun buralarda, ya da anım olmasını istediğim bir uydurma hikaye..
Milattan sonra üçyüzyetmişbeş yılında başlayan kavimler göçü ile insan çağlarından biri biterken bir diğeri başlıyordu. Göçler devri bittiğinde ise kök salmaya başladık, güvenli habitatımızdan çıkmaya korkar olduk. İçimize kapandık, kendimizi haklı gören tarih kitapları yazdık, üstün olduğumuza inandırdık kendimizi. Ta ki, ne zamana kadar, göreceğiz.
Adam kızın elini tutmak istedi, güzel bir gün geçirmişlerdi ve günün sonunda da güzel bir yemekle taçlandırıyorlardı birşeyleri. Gözlerinin içine bakmak istedi, mutlu bir haftasonu geçirmişlerdi beraber, kızın gözlerinde de o mutluluğu görmek istiyordu..

Hergün Bir Şarkı Adeta #7

Odadaki sivrisineğe karşı verilmiş ve kaybedilmiş bir mücadelenin ardından dinlenebilecek güzel bir şarkı, tarih kitaplarında anlatıldığının tersine kaybetmek her zaman kötü değildir..
Atina Duvarları

Atina Duvarları

  • 0
İskambil destesinden fırlamışçasına karşımda dikilmiş duruyordu, sanki beni bekliyordu. Anlatmaya başladı dinlemeye hevesli olduğuma kanaat getirince; daha önce kraliyet adına silahşör olarak çeşitli görevlerde bulunmuş, çok da başarılar elde etmiş hani. şimdi ise unutulmaya yüz tutulmuş mesleklerden biri olarak görüyordu silahşörlüğü.. daha çok devasa bir dönere saldırmayı planlayan, çılgın bilimadamına benzettiğim bu dayıyı olduğu yerde bırakıp, yoluma hızlı ama emin adımlarla devam ettim.
Her kadın bir gözünü, hayatından geçip gittiği erkekleri izlemek adına geride bırakır.
Sigarasının dumanı ile animeden fırlamışa benzeyen bir kahraman yaratmış, onunla sohbete dalmıştı. Gecenin karanlığında benim farkıma varmadı bile. Sohbetin koyuluğundan mı, yüklendiği dertlerin ağırlığından mı bilmiyorum..
O'nun arkasından tek düşünebildiği, hayatını boka çevirdiğiydi. Kafamı boşaltmaya ihtiyacım var diye televizyon karşısına kurulmayı düşünürken bile içinden bir ses, hayatının içi bu kadar boşaltılmışken artık kafanı boşaltıp boşaltmaman bir anlam ifade ediyor mu sanki, diye sesleniyordu. 

Hergün Bir Şarkı Adeta #6

My brightest diamond, nedense yıllardır tek bir albümleriyle yetindiğim güzel bir grup, hala ilk albümleri bring me the workhorse u ara ara dönüp dolaşıp dinlemekten sıkılmıyorum. Ve tabi yine bu albümden geceye ses katacak şarkı da, dragonfly.
Dağların Kıyıya Paralel Uzandığı Şehir, Atina

Dağların Kıyıya Paralel Uzandığı Şehir, Atina

  • 0
Kitapların sanal, domateslerin hormonlu olduğu zamanlar sağımızdan solumuzdan geçerken, duygularımızın organikliğini sorgulamak abesle iştigal olmasa gerek. Mutluluk için kendini programlayan insanoğlu ruhsal kalıtımla gelecek nesiller üzerinde tortusunu bırakadursun, uzun uzun ağlarken terkedilenler, birer birer yalnızlığa yürüdüler..

Yalnız beşinci günün değil, her günün şafağında doğuya bakarak bekliyorum seni, ışık hep aynı, uygun açıyla çöp tenekesini kesiyor, kepçeler tarafından deşilmekten içi dışına çıkmış koca dağ eskisi karşımda, sabah yürüyüşüne çıkmış mahallenin teyzesinin naylon eşortmanının hışırtısı kulağımda, hadi artık come on eileen.. 

Yolda olmak güzel şey, başka diyarlarda bir kuşağa izdüşümünü bırakan yollara düşmek eylemi buraların yakınından bile geçmezken, yüzyirmibeş metrekare evlerde, onbeşmetrekarelik hayatlar yaşıyoruz. Otuzbeş yaşına gelip de yolu yarılayabilmişlere, yolun kenarında bekleyenlerden selamlar..

Bütün detaylarınla görebilmek için seni, dünyanın bütün piksellerini topladım da yine kaçırdığımı hissediyorum birşeyleri, gözlerimi hiç kırpmadan bakmaya çalışıyorum sana bütün ışığını toplayabilmek için, dedi çocuk kıza.  Kız ise nasıl poz verirse daha mutlu olduğu izlenimini bırakabileceğini düşünüyordu o anda.. Fizik dersinde iletişimsizlikten, herkesin kendini sakladığı fanuslardan konuşmuş bir sınıfın üyesi olarak, iletişin ulan demeyi doğal hakkım sayıyorum, amerikanlar buna birth right derler amman dikkat!

Kafamda bin türlü tilki, hepsi de dertli, sen çıkıp gittiğinde oluşan kara deliği nasıl doyurabileceklerini düşünüyorlar.  İçimdeki kara delik de, tıpkı uzaydaki kardeşleri gibi devasa kütlede ve kardeşlerine benzer şekilde her düşünceyi kendine çekiyor. Demem o ki kafam bok gibi senden gayrı düşünemiyorum pek birşey. Lakin kahrolasıca belgesellerden öğrendiğim gibi, bildiğimiz evren kara deliklerin eseriyse, içimde senden artı kalan gezegenler ve onları ısıtacak bir de yıldızın gelmesini beklemem gerekecek, hayat teşbihlerle dolu değil mi..

"uzak bir yerinde kentimizin
penceremiz kendimize kapalı
bir akşamüstü otobüsün
dağılışı havalara güvercin olup
sana daha uzaksa uykumuzdan
bir köşede susar çaresiz
solgun yağmurları şemsiyemizin"
 
Oktay Rıfat



Hergün Bir Şarkı Adeta #5

bugünün şarkısı, yeni zach braff filminin bizlere hediye ettiği şarkılardan ilki, garden state tecrübesinden dahasının yolda olduğunu rahatlıkla söyliyebilirim, the shins tüm sevip de konuşamayanlar için söylüyor...
Huzur #2

Huzur #2

  • 0
"Hakikatte iki Nuran vardı: Biri kendisinden uzakta olandı ki, her attığı adımda maddi hüviyeti biraz daha değişir, arzunun, hasretin kimyasıyla ruha ait bir varlık olur ve dokunduğu her şeye kendisinden bir yığın şeyler kata kata, bütün uzaklıkları, geçtiği her yeri yaşanan hayatın üstünde bir alem yapar ve kendi akislerinden başka bir şey olamayan bu alemin ortasında yine kendisi olarak yaşardı.

İşte Kandilli'deki ev, bu mucizenin en fazla değiştirdiği sofasının, aralarına çıtalar konmuş tahtalarına bile mücerret bir hakikat gibi Nuran'ın sindiği bu alemlerin en değişiği, en harikalısıydı. Ve bu değiştirici füsun, oradan başlayarak kademe kademe bütün hayata yayılırdı.


Bir de yanı başında olan Nuran vardı. Bütün bu hayalleri, kendi maddi varlığıyla çocukça bir şey yapan, uzaktan telkin ettiklerini bir kalemde silen genç kadın. O, kapıdan içeriye girer girmez veya beklenilen yerde, mesela bir iskelede veya herhangi bir sokağın ucunda görünür görünmez, Mümtaz'ın muhayyilesi birdenbire dururdu.


Mümtaz, çok defa onun uzaktan gelişinin kendisinde bıraktığı hissi tahlile çalıştı. Ve neticede bunun bir nevi zihni kamaşma olduğuna karar verdi. Sanki o, yolun başında görünür görünmez, her şey silinirdi. Bütün endişeler görünmez olur, helecanlar diner, sevinç bile eski parlaklığını kaybederdi. Çünkü yakındaki Nuran, varlığından taşan büyüyü yalnız bir tek şey, bir tek insanda kullanırdı; alıp avuçları içinde aydınlık bir hamur haline getirdiği Mümtaz'da.


Daha evvelki münasebetlerinde kadına karşı daima yukarıdan, adeta şüpheyle bakan, kendi coşkunluklarını gülünç bulan, hatta en keskin zevkin arasında bile insanda hayvanın bu azışını, kafasında uyanık duran bir tarafıyla, kendi kurduğu bir makinenin işleyişini seyreder gibi adım adım takip eden, kadın vücudunda göze ait olanlardan gayrisini saf bir zevk olarak almayan genç adam, Nuran'la karşılaşınca basit realite şuurunu bile kaybederdi."

Hergün Bir Şarkı Adeta #4

bugünün şarkısı, hatun vokalli gruplar diye arama/tarama yaptığımız günlerin şerefine, zamanın bu sıfatı en çok hakeden gruplarından the gathering'den, anneke'ciğimle within temptation işbirliği ile geliyor..